apply.png
Global forståelse

Er du interessert i kultur, språk, menneskerettigheter, gjenbruk, miljø og friluftsliv? Da er dette linja for deg!

arrow.png

Hvordan blir skoleåret?

Sammen jobber vi kreativt, både ute og inne, med temaer som engasjerer oss. Som elev blir du med på å forme linjen. Vi møter organisasjoner, drar på foredrag/workshops. I løpet av året vil vi holde på med store og små prosjekter, noen er felles og noen bestemmer dere selv. Kanskje har du noen ideer til noe du har lyst til å prøve? Noen eksempel på fellesprosjekter vi skal jobbe med i skoleåret 20/21:

– Erasmus +: Samarbeid med ungdomsorg. i Georgia, Tyskland og Polen. Vi møter representanter fra de ulike organisasjonene. Prosjektet har fokus på friluftsliv, miljø og bærekraft.

– Houses of Darkness: I samarbeid med menneskerettighetssenteret Falstad jobber vi med prosjektet Houses of Darkness. Gjennom samtaler, kreativt arbeid og kunstworkshop vil vi jobbe med den vanskelige og vonde delen av vår felles europeiske historie.

– Sy om! I samarbeid med kunsthåndverklinja på Bakketun jobber vi med redesign.

– På sporet av Sapmi: Prosjekt med fokus på samisk kultur, identitet og menneskerettigheter.

Vi formidler arbeidet vi gjør på linja bl.a. gjennom utstillinger, podcast og sosiale media. Det er viktig for oss å vise at det er gøy å vere samfunnsengasjert!

Friluftsliv, både sommer og vinter, er en viktig del av linjen, og vi drar på teltturer, lager mat på bål, reiser til fjells eller ut til kysten.

Sjekk ut vår instagram @bakketun.gobal for bilder fra vår hverdag!

Latin-Amerika og Marokko

I løpet av reisen besøker vi menneskerettighetsorganisasjoner, besøker lokalsamfunn, jobber med eget prosjekt, reiser til Andesfjellene, ser på hvordan avskoging påvirker miljøet i regnskogen, besøker kaffebønder og får innsikt i hvordan verdenshandelen fungerer, lærer mer om lokale kulturer og har et opphold hos en vertsfamilie. I forkant av studieturen har vi spanskundervisning og landkunnskap på skolen i tillegg til forberedelser til prosjektarbeid.

Marokko: I forbindelse med skolens fellestur til Spania har vi et opphold på en uke i Marokko. Her bor vi hos organisasjonen Darna i Tangier der elevene jobber med sine prosjektarbeid. I forkant av studieturen lærer vi om islam, kulturforståelse og arabisk.

På studietur er levestandarden annerledes enn vi er vant til hjemme i Norge, og det er heller ikke alltid mobildekning- men desto mer spennende og lærerikt! En viktig verdi for oss er at eleven skal oppleve kulturen fra innsiden, og at dette skal vere med på å bygge opp under videre engasjement. Vi blir glade i landene vi reiser til og menneskene vi møter.

Fra før har vi god kjennskap til landene vi reiser til og vi har gode samarbeidspartnere som er med på å gi oss et trygt opplegg. Lærerne som reiser til Latinamerika snakker spansk. I Marokko har vi engelskspråklige kontakter.

På grunn av covid-19 ser vi på studietur i Europa som et godt alternativ til Peru/Bolivia. Har du spørsmål om dette er det bare å ta direkte kontakt med lærer Johanne på johanneottilie@gmail.com

Fagområder:

 • Friluftsliv/reise
 • Menneskerettigheter/urfolks rettigheter
 • Kreativt gjenbruk
 • Miljø, bærekraft og klima
 • Kulturforståelse
 • Formidling: Escape room, podcast, utstilling, foredrag.
 • Møte med engasjerte mennesker
 • Foredrag/Workshops
 • Praksis
 • Feltarbeid/prosjekt
 • Fordypning: Latin-Amerika og spansk
 • Erasmus +: Ungt engasjement i Europa

Jeg hadde et utrolig fint år. Den store reisen var årets høydepunkt. I regnskogen fikk vi sett hvordan avskogning og forurensning påvirker miljøet. Vi besøkte ulike bistandsorganisasjoner i Latin Amerika og hjemme.

Elise Åsnes, Global forståelse, Latin-Amerika

Studieturer

Latin-Amerika: I 4-5 uker er vi på studietur i Latin-Amerika, der vi vanligvis reiser til Peru og Bolivia.

Marokko om høsten. I forbindelse med skolens fellestur til Spania har vi et opphold på en uke i Marokko. Et spennende møte med mennesker, kultur, religion og arabisk språk.

Norge: hvert år drar vi på turer i Norge hvor vi blandt annet besøker organisasjoner ol.

Teambuilding og friluftsliv vil være i fokus, så vi legger også inn kortere turer i nærområdet.

På grunn av covid-19 ser vi på studietur i Europa som et godt alternativ til Peru/Bolivia. Har du spørsmål om dette er det bare å ta direkte kontakt med lærer Johanne på johanneottilie@gmail.com

Vedr. studietur, se her:

https://bakketun.fhs.no/reisemal/studieturer-og-korona-covid-19/

bpb_b3Latin-Amerika

Hva er det som gjør Latin-Amerika så spennende? Peru og Bolivia er land fulle av kontraster, og i løpet av den ca. 5 uker lange studieturen vil vi oppleve regnskog, besøke lokale kaffebønder, Machu Picchu, storbyen La Paz og mektige Andesfjell.