Kurs og arrangement
Velkommen til kurs på Bakketun

Hvor vil du?

arrow.png

Elevstevne 2019

 

 

 

 
Sommerens vakreste eventyr – garantert, for deg som er

10, 20, 25, 30, 40, 50, 55 , 60, 65 eller 70 – årsjubilant.

 

 

 

Se invitasjon og program her.

 

 

Besteforeldre- og barnebarnhelg

På Bakktun Folkehøgskole fra 21 – 23 Juni 2019 Ta med barnebarna til en uforglemmelig helg på Bakketun! Det er Bakketun folkehøgskole som arrangerer dette kortkurset i samarbeid med Normisjons seniorutvalg og Acta Trøndelag. Vi ønsker å ha fokus på fellesskapet mellom generasjonene. Opplegget vil passe best for barn over 5 år, men alle er selvfølgelig velkommen! Trykk her for program og påmeldingsskjema.

Vi skal blant annet:

 • Snakke sammen
 • Le sammen
 • Synge sammen
 • Lage gudstjeneste sammen
 • Utforske naturen sammen
 • Oppleve og oppdage sammen
 • Takke og be sammen

Pris:

 • Voksen: Kr. 1.600,-
 • Barn: Kr. 700,-

Pilegrimsvandring i Olav den Helliges fotspor

 

Fra Stiklestad til Trondheim med Hildegunn Eggen og Kjartan Bergslid 23. – 29.07.19

Under dette kortkurset opplever vi pilegrimsvandringens åndelighet og historie. Vi vandrer gjennom fruktbart trøndersk kulturlandskap og besøker en rekke interessante historiske steder. Lokal matkultur får vi også oppleve. Som turleder har vi med oss prest Kjartan Bergslid, som tidligere har arbeidet som prosjektleder for Regionalt pilegrimssenter Stiklestad og vært med på å utvikle S:t Olavsleden. I tillegg vil Hildegunn Eggen fra Verdal være med som turleder og historieforteller. Hun er godt kjent som skuespiller, og har i tillegg utdanning som pilegrimsveileder   Det vil være mulig med Bakketun folkehøgskole for overnatting med middag og frokost fra mandag 22.07 til tirsdag 23.07. Ta kontakt med skolen. Dette vil komme i tillegg til prisen for pilegrimskurset.  

Inkludert i prisen, Kr. 9.500,-:

 • 6 x middag, oppredd seng, frokost og lunsjpakke
 • Seiltur fra Tautra til Trondheim med jekta Pauline
 • Olavsvaka, midnattsguds-tjeneste i Nidarosdomen
 • Pilegrimsbrevet Olavsbrevet
 • Transport av bagasje mellom overnattingsstedene.

Overnattingssteder:

 • Langhuset på Stiklestad
 • Munkeby herberge
 • Laberget leirsted
 • Falstadsenteret
 • Klostergården på Tautra
 • Comfort Park Hotell Trondheim

Steder vi besøker:

 • Vuku kirke (1654)
 • Stiklestad
 • Spelet om Heilag Olav (prøve)
 • Klosterruinene på Munkeby (1100)
 • Munkeby kloster (2009)
 • Trehusbyen Levanger
 • Alstadhaug pilegrimskirke (1180)
 • Falstadsenteret
 • Tinghaugen på Frosta
 • Logtun kirke (1500)
 • Klosterruiene på Tautra (1207)
 • Mariaklosteret på Tautra (2006)
 • Jekta Pauline (1860)
 • Nidarosdomen
 
Påmelding til:
Bakketun folkehøgskole
Volhaugveien 40
7654 Verdal
Epost: adm@bakketun.fhs.no
Tlf: 74049100
 
 

Mer utfyllende vandringsbeskrivelse

Dag 1: Vuku – Stiklestad (12 km): Oppmøte på Bakketun folkehøgskole kl.12.00. Det blir busstransport til Vuku kyrkje (1654). I kirken har vi en oppstartssamling. Vandring starter gjennom frodig Trøndersk jordbrukslandsskap. Langs leden går vi forbi minnesmerket etter en av Norgeshistoriens største raskatastrofe: Verdalsraset i 1893, som krevde 116 menneskeliv. Vi tar drikkepause i Smia fra 1700-tallet på Stiklestadgarden. Når vi kommer til Stiklestad er det et yrende liv der fordi de årlige Olsokdagene er i gang, med bl.a. prøver på Spelet. Det blir kveldssamling i Stiklestad kirke (1180), som er bygd over det stedet der Olav den Hellige falt 29.juli 1030. Overnatting i middelalderhuset Stiklestadir, (en kopi av et langhus slik man tror det var bygd på 900-tallet) og i gjesteloftet (en kopi av et middelalderhus fra 1200-tallet). Middagen får vi servert i gildehallen i Langhuset. Vi sover i sovesal. Dag 2: Stiklestad – Munkeby (20 km). Første del av vandringer går nedover Stiklestad alle´. Så følger vi den vakre elvepromenaden langs Verdalselva. Vi går i utkanten av Verdal sentrum og passerer kjøpesenter med all slags butikker. Ellers går leden gjennom variert landskap: Stier langs Verdalselva, grusveier gjennom jordbrukslandsskap og skogstier. Ved Halle kirkested får vi en fantastisk utsikt over Verdalen og Trondheimsfjorden. Mot slutten av dagen kan vi bade i en dyp kulp i Levangerelva. Munkeby herberge tilbyr overnatting i Stabburet på gården fra 1600-tallet. Herberget ligger 600 m fra en klosterruin fra 1100-tallet og 400 m fra Cistercienserklosteret på Munkeby. Her er de gode på kortreist lokal mat. Den som vil får mulighet til å delta i kveldsbønn sammen med de fire munkene i klosteret. Dag 3: Munkeby – Laberget (19 km). Dagen starter med en fredelig vandring fra Klosterruinen langs Levangerelva. Videre går vi gjennom trehusbyen Levanger der hele sentrum er fredet av Riksantikvaren på grunn av den unike trehusbebyggelsen fra begynnelsen av 1900-tallet. Videre går vandringen gjennom arboretet i Staupslia og kommer til den vakre pilegrimskirken Alstadhaug fra 1180. Mot slutten av dagen går vi langs Trondheimsfjorden til Laberget leirsted.  

Dag 4: Laberget – Fånesbukta (23 km) Dagen starter med 6 km langs Trondheimsfjorden. Så kommer vi til Falstadsenteret. Stedet var en av de mest brutale fangeleirene i Norge under 2.verdenskrig. I dag er Falstad et senter for menneskerettigheter med museum i kjelleren. Pilegrimsleden går rett igjennom Falstadskogen med minnesmerke over 2-300 mennesker som ble henrettet og gravlagt her under krigen. Vandringen går videre langs asfaltvei gjennom dype skoger. Halvveis kommer vi til Sottjønna der det er fint å ta seg en dukkert. Mot slutten av dagen vandrer vi ut mot Frostalandet og Trondheimsfjorden igjen. Vi blir hentet med buss i Fånesbukta og kjørt tilbake til Falstadsenteret for middag og overnatting Dag 5: Fånesbukta – Tautra (22 km). Dagen starter med busstransport tilbake til Fånesbukta. Vandringen fortsetter langs Frostastien som går langs fjorden. Ved det pittoreske lille fiskeværet Småland går vi innover på halvøya. Leden går forbi Logtun kirke (1500) og Tinghaugen der Frostatingsloven ble håndhevet fra 400 e.kr. Videre går vi ut mot klosterøya Tautra. For å komme til øya går vi over en 2 km lang molo. Tautra er kjent for et unikt fugleliv. På øya ble det bygd et nytt nonnekloster for Cistercienserordenen i 2006. Klosteret har vunnet flere priser for sin arkitektur og klosterkirken har en helt spesiell atmosfære av stillhet og bønn. Vi overnatter på idylliske Klostergården som ligger vegg i vegg med ruinen etter Cistercienserklosteret som ble innviet her i 1207. Her får vi også oppleve Klostergården satsing på kortreist mat. Dag 6: Tautra – Nidarosdomen (11 km) Denne dagen seiler vi med seildampskipet Jekta Pauline (1860) fra Tautra og over til Ranheim. Jekta er den siste seilende jekt i verden og er klassifisert som et av de mest verneverdige fartøy i Norge. Under turen vil vi få en innføring i Trøndelagskystens kultur og maritime historie. Vi går i land ved Grillstadkaia. Sammen går vi innover mot byen langs Ladestien. Ved Lade kirke (1190) slutter vi oss til en meditativ vandregudstjeneste som går fra kirke til kirke innover mot sentrum. I Vår frues kirke (1200) møter vi pilegrimene som kommer sørfra. Her dannes det et stort pilegrimstog som går de siste meterne oppover mot katedralen – målet for alle St.Olavsveiene i Norden. Der starter Olavsvaka når pilegrimene ankommer kirken. Etter gudstjenesten vil vi få utdelt våre Olavsbrev av en av pilegrimsprestene. Overnattingen blir på Comfort Park Hotell, som ligger i Trondheim sentrum i nærheten av Nidarosdomen. Dag 7: Denne dagen kan brukes til Olsokfeiring i Trondheim. Olsokhøymessen starter i Katedralen kl.1100. Ellers foregår Olavsfestdagene i Trondheim og det er en sann overflod av konserter, markeder, kunstutstillinger som pilegrimene kan velge i.

“Sentrale emner i den kristne tro”

anno 2018

Der det nye livet lever

Å leve som en disippel i dag, i lys av Paulus ́ brev til Filipperne

Velkommen til et nytt opplegg i serien Sentrale emner i den kristne tro. Selv om det er Normisjonsforeningene i Verdal og Levanger som står bak dette samarbeidet med Bakketun, så er selvfølgelig alle hjertelig velkommen.

Økonomi: Levanger Normisjon dekker kursavgi en på 500 kr. for alle som gjennomfører kurset. I tillegg gir hver enkelt deltaker en ka espleis på 50 kr. for hver gang man er med. Påmelding: Vi er avhengige av å vite hvor mange som blir med. Meld deg derfor på, selv om du skulle være litt usikker på om det passer for deg alle gangene. Ved påmelding: Ring Bakketun på telefon 74049100, eller send mail til Øivind Berg; ivindberg@gmail.com

Kursleder; Erling Helland og Øivind Berg Rektor, Erling Helland PDF: Der det nye livet lever 2018

Program

Om ikke annet er skrevet, så starter kveldene kl. 1900.

Fre. 5 okt. kl: 1900 Bamberg abeidskirke Lør. 6 okt. kl: 1100 og 1300 Bamberg arbeidskirke Søn. 7 okt. kl: 1700 Bamberg arbeidskirke (Torill Solli Haugen: «Den som er i Kristus, er en ny skapning. Det gamle er borte, se, det nye er blitt til»!)

Tir. 16. okt. (Bamberg arbeidskirke) Ragnar Evenstad (I lys av Filipperbrevet – et overblikk)

Tir. 30. okt. (Bakketun) Martin Wigtil (Å være borger av Guds Rike /Ha Jesus Kristus som forbilde …Fil.3)

Tir. 13. nov. (Bamberg arbeidskirke) Jann Even Andresen …. («En tjeners skikkelse – Et misjonalt liv i hverdagen» Fil. 2 )

Tir. 4 . des. (Bakketun) Jostein Solberg: “Å vinne kristus / Fram mot målet” … Fil. 3)

Tir 8. jan. 2019 (Bamberg arbeidskirke) Anne Nordvoll: Disippellivets kjennetegn … Fil.4)

Fre.18. jan. kl. 1900 (Misjonshuset, Verdal, Torill Solli Haugen: «Der det nye livet lever») Lør.19. jan. kl. 1100 og kl 1300 (Misjonshuset, Verdal. Torill Solli Haugen: «Der det nye livet lever») Søn. 20. jankl. 1700 (Misjonshuset, Verdal. Torill Solli Haugen: «Der det nye livet livet lever»)

Personvernerklæring

Personvernerklæringen handler om hvordan denne nettsiden samler inn og bruker informasjon om besøkende. Erklæringen inneholder informasjon du har krav på når det samles inn opplysninger fra nettstedet vårt (personopplysningsloven § 19), og generell informasjon om hvordan vi behandler personopplysninger (personopplysningsloven § 18, 1.ledd). Juridisk eier av nettsiden er behandlingsansvarlig for virksomhetens behandling av personopplysninger. Det er frivillig for de som besøker nettsidene å oppgi personopplysninger i forbindelse med tjenester som å motta nyhetsbrev og benytte del- og tipstjenesten. Behandlingsgrunnlaget er samtykke fra den enkelte, med mindre annet er spesifisert.

1. Webanalyse og informasjonskapsler (cookies)

Som en viktig del av arbeidet med å lage et brukervennlig nettsted, ser vi på brukermønsteret til de som besøker nettstedet. For å analysere informasjonen, bruker vi analyseverktøyet Google Analytics. Google Analytics bruker informasjonskapsler/cookies (små tekstfiler som nettstedet lagrer på brukerens datamaskin), som registrerer brukernes IP-adresse, og som gir informasjon om den enkelte brukers bevegelser på nett. Eksempler på hva statistikken gir oss svar på er; hvor mange som besøker ulike sider, hvor lenge besøket varer, hvilke nettsteder brukerne kommer fra og hvilke nettlesere som benyttes. Ingen av informasjonskapslene gjør at vi kan knytte informasjon om din bruk av nettstedet til deg som enkeltperson. Informasjonen som samles inn av Google Analytics, lagres på Googles servere i USA. Mottatte opplysninger er underlagt Googles retningslinjer for personvern. En IP-adresse er definert som en personopplysning fordi den kan spores tilbake til en bestemt maskinvare og dermed til en enkeltperson. Vi bruker Google Analytics sin sporingskode som anonymiserer IP-adressen før informasjonen lagres og bearbeides av Google. Dermed kan ikke den lagrede IP-adressen brukes til å identifisere den enkelte brukeren.

2. Søk

Hvis nettsiden har søkefunksjon så lagrer informasjon om hvilke søkeord brukerne benytter i Google Analytics. Formålet med lagringen er å gjøre informasjonstilbudet vårt bedre. Bruksmønsteret for søk lagres i aggregert form. Det er bare søkeordet som lagres, og de kan ikke kobles til andre opplysninger om brukerne, slik som til IP-adressene.

3. Del/tips-tjenesten

Funksjonen "Del med andre" kan brukes til å videresende lenker til nettstedet på e-post, eller til å dele innholdet på sosiale nettsamfunn. Opplysninger om tips logges ikke hos oss, men brukes kun der og da til å legge inn tipset hos nettsamfunnet. Vi kan imidlertid ikke garantere at nettsamfunnet ikke logger disse opplysningene. Alle slike tjenester bør derfor brukes med vett. Dersom du benytter e-postfunksjonen, bruker vi bare de oppgitte e-postadressene til å sende meldingen videre uten noen form for lagring.

4. Nyhetsbrev

Nettsiden kan sende ut nyhetsbrev via epost hvis du har registrert deg for å motta dette. For at vi skal kunne sende e-post må du registrere en e-postadresse. Mailchimp er databehandler for nyhetsbrevet. E-postadressen lagres i en egen database, deles ikke med andre og slettes når du sier opp abonnementet. E-postadressen slettes også om vi får tilbakemelding om at den ikke er aktiv.

5. Påmelding, skjema

Nettsiden kan ha skjema for påmelding, kontaktskjema eller andre skjema. Disse skjemaene er tilgjengeliggjort for publikum for å utføre de oppgaver de er ment å gjøre. Påmeldingsskjema er for at besøkende kan melde seg på eller registrere seg. Kontaktskjema er for at besøkende enkelt kan sende en melding til nettsidens kontaktperson. Vi ber da om navnet på innsender og kontaktinformasjon til denne. Personopplysninger vi mottar blir ikke benyttet til andre formål enn å svare på henvendelsen. Skjema sendes som epost via Mailgun som tredjepartsløsning. Hele innsendelen blir lagret hos Mailgun i 24 timer. Mellom 24 timer og 30 dager er det kun mailheader som blir oppbevart før innsendelsen blir slettet etter 30 dager. Årsaken til denne lagringen er for å bekrefte om eposter blir sendt fra nettsiden og videresendt til riktig mottaker. Når eposten er mottatt av mottaker så er det opp til mottaker å avgjøre Databehandlingsbehovet av eposten.

6. Side- og tjenestefunksjonalitet

Det blir brukt informasjonskapsler i drift og presentasjon av data fra nettsteder. Slike informasjonskapsler kan inneholde informasjon om språkkode for språk valgt av brukeren. Det kan være informasjonskapsler med informasjon som støtter om lastbalanseringen av systemet slik at alle brukere blir sikret en best mulig opplevelse. Ved tjenester som krever innlogging eller søk kan det bli brukt informasjonskapsler som sikrer at tjenesten presenterer data til rett mottaker.

7. Hvordan håndtere informasjonskapsler i din nettleser

www.nettvett.no kan du lese om hvordan du stiller inn nettleseren for å godta/avvise informasjonskapsler, og få tips til sikrere bruk av internett.